NL / FR / ENG
Home / Het cAt-project

Het cAt-project

De bergingsinstallatie in Dessel zal een oplossing bieden voor al het Belgische categorie A-afval. Veiligheid en technische performantie zijn voor NIRAS de eerste prioriteiten. Ook op lange termijn, na de sluiting van de berging, moet de veiligheid gegarandeerd zijn.

Geïntegreerd project voor oppervlakteberging

Uniek aan het cAt-project is dat het een veilige en technisch haalbare oplossing voor het Belgische categorie A-afval combineert met sociaal-economische meerwaarden voor de regio: tewerkstelling, behoud van nucleaire knowhow, inspelen op ruimtelijke kansen, gezondheidsopvolging, een Lokaal Fonds voor de financiering van sociaal-economische projecten en activiteiten … De gemeenten Dessel en Mol bieden een oplossing voor een probleem dat de hele Belgische bevolking aangaat. Deze meerwaarden zijn daarvoor een billijke waardering.

Integratie is fundamenteel in het cAt-project: een bergingsinstallatie die veilig en performant is, maar tegelijk ook kan rekenen op een blijvend draagvlak bij de bevolking. Veiligheid en technische haalbaarheid, duurzaamheid, openheid, transparantie en ‘samen ontwerpen’, integratie in het landschap en de sociale omgeving zijn de kernwoorden.

Deelprojecten

Het cAt-project is een omvangrijk project met vele vertakkingen. Om de realisatie adequaat aan te pakken werd het project onderverdeeld in zeven deelprojecten. De samenhang tussen al die deelprojecten, zeg maar de bouwstenen van het cAt-project, is essentieel: zo wordt het geïntegreerde karakter van het project verzekerd.

puzzel Bergingsconcept & veiligheidFonds lokale ontwikkelingInspraak & participatieRuimtelijke ordening & mobiliteitBehoud tewerkstelling & nucleaire knowhowControle veiligheid, milieu & gezondheidCommunicatiecentrum