NL / FR / ENG
Home / Inrichting bergingssite

Inrichting van de bergingssite

De bergingssite in Dessel omvat een aantal onderdelen. Die zijn nodig om het afval te bergen, maar bieden ook kansen op andere domeinen, zoals lokale tewerkstelling en toerisme.

bergingssite

De kade (1) dient om de grondstoffen en bouwmaterialen voor de bergingsinstallatie te lossen die zijn aangevoerd over het kanaal. Het radioactieve afval zal nooit over het kanaal vervoerd worden.

In de toekomstige caissonfabriek (2) zullen de caissons geproduceerd worden: de grote betonnen kisten waarin het afval verpakt zal worden. De fabriek ligt in de buurt van de bergingsinstallatie, vlak bij de kade.

In de toekomstige installatie voor de productie van monolieten (IPM) (3) zal het afval verpakt worden in betonnen monolieten. De monolieten worden in de IPM opgeslagen tot ze per spoor naar de bergingsmodules worden afgevoerd.

De toekomstige bergingsmodules (4) zijn de betonnen constructies waarin de monolieten geborgen zullen worden. Nadat de permanente eindafdekking is aangebracht, zullen ze eruitzien als twee heuvels in het landschap.

De bergingsinstallatie krijgt verder nog een aantal randvoorzieningen. De toegangscluster (5) omvat naast administratieve ruimtes en kleedruimtes ook de controle- en bedieningskamer van de berging, dataopslaglokalen voor het toezicht, de bewakingspost van de site en de archiefruimte. Er komt ook een opslagzone waar diverse materialen worden opgeslagen.

Er worden sporen en wegen aangelegd voor het transport van monolieten en materialen. Verschillende infiltratiebekkens zullen het hemelwater opvangen dat op de modules valt. Het drainagewater uit de inspectieruimtes wordt opgevangen in twee watercollectiegebouwen.

In de bestaande opslaggebouwen (6) ligt momenteel het categorie A-afval opgeslagen in afwachting van de bouw van de bergingsinstallatie.

Het communicatiecentrum (7) krijgt een plaats vlak bij de berging. Behalve het communicatiecentrum zullen ook de proefopstellingen met de demonstratieproef en de proefafdekking (8) te bezichtigen zijn.